Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ξεκινούν οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων

Οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης "άνοιξαν" για φέτος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με ημερομηνία λήξης των διαδικασιών να λήγει στις 4 Απριλίου 2011.
Τα δικαιώματα είναι δυνατό να μεταβιβάζονται από αγρότη σε αγρότη που είναι εγκατεστημένος στην ελληνική επικράτεια, εκτός των περιπτώσεων κληρονομιάς. Επίσης τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης είναι δυνατόν να μεταβιβάζονται με πώληση ή με οποιαδήποτε άλλη οριστική μεταβίβαση, συνοδευόμενα ή μη από γη.
Η ενοικίαση επιτρέπεται μόνον εάν συνοδεύεται και από την ενοικίαση τουλάχιστον ισοδύναμου αριθμού επιλέξιμων
 στρεμμάτων. Σε περίπτωση μίσθωσης τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης (Δ.Ε.Ε) και η έκταση μισθώνονται για την ίδια χρονική περίοδο. Τα αγροτεμάχια που μισθώνονται θα πρέπει να εμφανίζονται ως επιλέξιμα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ) στο τελευταίο έτος ενεργοποίησης του μεταβιβαστή, δηλαδή το 2009 ή το 2010.
Παράλληλα, ο μεταβιβάζων/εκμισθωτής πρέπει να είναι δικαιούχος ενιαίας ενίσχυσης και να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης. Στην περίπτωση που υποβληθούν «ταυτόχρονες» μεταβιβάσεις, δηλαδή αποδέκτης δικαιωμάτων μεταβιβάζει τα αποκτώντα δικαιώματα σε άλλον παραγωγό στο ίδιο έτος, θα πρέπει στην δεύτερη αίτηση μεταβίβασης να αναγράφονται στοιχεία που αφορούν στην πρώτη μεταβίβαση δικαιωμάτων (πχ. ΑΦΜ πρώτου μεταβιβαστή κτλ). Το σύνολο των εν λόγω αιτήσεων υποβάλλονται μόνο στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στην περίπτωση μεταβίβασης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης μαζί με γη, η γη που μεταβιβάζεται πρέπει να αποτελείται από επιλέξιμα στρέμματα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην σχετική νομοθεσία. Εάν μεταβιβαστεί το σύνολο των δικαιωμάτων (σύνολο εκμετάλλευσης) από παραγωγό σε παραγωγό, ο διάδοχος αποκτά όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του μεταβιβάζοντος που απορρέουν από την έννομη σχέση του μεταβιβάζοντος και της αρμόδιας αρχής, την οποία δημιουργεί η αίτηση ενίσχυσης. Προκειμένου η μεταβίβαση να ληφθεί υπόψη στις ενισχύσεις του τρέχοντος έτους η αίτηση θα πρέπει να είναι εμπρόθεσμη, δηλαδή να έχει υποβληθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 4ης Απριλίου.
Τα «δικαιώματα»
Η Ενιαία Ενίσχυση (ΟΣΔΕ) αποφασίστηκε να χορηγείται κατ' έτος ασχέτως είδους και ύψους της παραγωγής (γι' αυτό και ονομάστηκε αποσυνδεδεμένη ή αποδεσμευμένη). Η αξία της ανά δικαιούχο παραγωγό εξαρτάται από το ύψος των ενισχύσεων που είχαν εισπραχθεί κατά την τριετία 2000-2002. Οι αγρότες της Ε.Ε. διατηρούν πλέον τις επιδοτήσεις τους, που θα καταβάλλονται όμως με άλλο τρόπο. Έτσι η πληρωμή αυτής της «Ενιαίας Αποδεσμευμένης Ενίσχυσης» στους αγρότες, είναι βασισμένη στα «δικαιώματα» των παραγωγών, που αποτελούν τον τίτλο βάσει του οποίου θα τους καταβάλλεται η ενίσχυση μέχρι το 2013.
Η «Ενιαία Ενίσχυση»,  υποδιαιρείται σε ατομικά δικαιώματα. Το ατομικό δικαίωμα ενίσχυσης αποτελεί την ενίσχυση που θα λαμβάνει ο παραγωγός ανά εκτάριο γης.
Η αξία του υπολογίζεται κατά βάση από το μέσο συνολικό ποσό ενίσχυσης που έλαβε ο παραγωγός τα έτη 2000, 2001 και 2002 (περίοδος αναφοράς) δια του μέσου όρου της έκτασης που χρησιμοποιήθηκε κατά τη συγκεκριμένη τριετία (2000-2002) για την είσπραξη των συγκεκριμένων ενισχύσεων.
Τα ατομικά δικαιώματα (συνολικά ή μέρος αυτών) μπορούν να μεταβιβάζονται με κληρονομιά ή δωρεά, να πωλούνται με ή χωρίς την αρχική έκταση γης, ανάλογα με την περίπτωση, ή ακόμα και να ενοικιάζονται, πάντα όμως μαζί με την έκταση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου