Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ν. Λέγκας για την επιστροφή ΦΠΑ σε καπνοπαραγωγούς

Παρέμβαση βουλευτών της Ν.Δ. για το πρόβλημα με την επιστροφή ΦΠΑ σε καπνοπαραγωγούς για τα διαχειριστικά έτη 2003-2009
Στη Βουλή έφεραν 30 βουλευτές της Ν.Δ., ανάμεσα τους ο βουλευτής Τρικάλων Ν. Λέγκας, το πρόβλημα που προκαλεί σε χιλιάδες καπνοπαραγωγούς η εντολή από τις Δ.Ο.Υ. να επιστρέψουν Φ.Π.Α. για τα διαχειριστικά έτη 2003-2009, ενώ κάνουν λόγο για μεγαλύτερες συνέπειες στο εισόδημα των αγροτών στην περίπτωση που οι επιστροφές επεκταθούν στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος (παραγωγοί βαμβακιού, εσπεριδοειδών, βιομηχανικής ντομάτας κ.α.)
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνουν ότι
 η ενέργεια αυτή αναμένεται να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στους παραγωγούς οι οποίοι
προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Και καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει πως είναι δυνατόν μια ευνομούμενη Πολιτεία, στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων που διενεργούν διάφορες Δ.Ο.Υ., να ζητά, μετά από δέκα χρόνια, από χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι στην πλειονότητα τους είναι καπνοπαραγωγοί, να επιστρέψουν ποσά τα οποία έχουν εισπράξει ως επιστροφή Φ.Π.Α., με τους ισχύοντες κατ΄ αποκοπή συντελεστές, όπως ισχύουν με την Ε.Δ.Υ.Ο ΠΟΛ 41/3.2.1988 Εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν επίσης, «τα ποσά που προκύπτουν προς καταλογισμό (μαζί με τα προβλεπόμενα πρόστιμα) ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ για κάθε αγρότη, δεδομένου ότι η αξία της κοινοτικής επιδότησης στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναλογικά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αξία των αγροτικών προϊόντων και θα επιφέρει δυσανάλογα μεγάλο οικονομικό βάρος ακόμη και στους ελάχιστους εναπομείναντες καπνοπαραγωγούς.

Επισημαίνουν επίσης ότι οι συνέπειες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες στην περίπτωση που τα ανωτέρω εφαρμοστούν και στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος (παραγωγοί βαμβακιού, εσπεριδοειδών, βιομηχανικής ντομάτας κ.α.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου